Vanliga frågor om bältros
Bältros är en sjukdom som kan orsaka mycket smärta och obehag. Det är därför naturligt att ha många frågor om sjukdomen, särskilt om du själv eller någon närstående drabbas. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om bältros.
Hur får man bältros?
Bältros orsakas av varicella-zoster-viruset (VZV), samma virus som orsakar vattkoppor. Efter att du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i kroppen, vilande i nervsystemet. Viruset kan reaktiveras senare i livet, ofta när immunförsvaret är nedsatt på grund av ålder, stress eller sjukdom, och orsaka bältros.
Hur smittar bältros?
Bältros smittar inte direkt från person till person. Du kan alltså inte få bältros av någon som har bältros. Däremot kan en person som inte har haft vattkoppor smittas av varicella-zoster-viruset från en person med bältros och utveckla vattkoppor. Detta sker genom kontakt med vätskan från bältrosblåsorna. Det är viktigt att personer med bältros undviker kontakt med personer som inte har haft vattkoppor, särskilt gravida kvinnor, nyfödda och personer med nedsatt immunförsvar.
Vad är bältros?
Bältros är en smärtsam hudsjukdom som kännetecknas av ett blåsformigt utslag som vanligtvis uppträder på ena sidan av kroppen. Utslagen följer en eller flera nerver och kan vara mycket smärtsamma. Bältros kan också orsaka allmänna symptom som feber, huvudvärk och trötthet.
Varför får man bältros?
Man får bältros eftersom varicella-zoster-viruset, som orsakar vattkoppor, kan reaktiveras senare i livet. Detta sker ofta när immunförsvaret är nedsatt på grund av ålder, stress, sjukdom eller medicinering.
Hur börjar bältros?
Bältros börjar ofta med smärta, stickningar eller klåda i ett område på ena sidan av kroppen. Efter några dagar uppträder ett rött, blåsformigt utslag i samma område. Utslagen kan vara mycket smärtsamma och klia.
Hur länge smittar bältros?
En person med bältros är smittsam så länge det finns vätska i blåsorna. När blåsorna har torkat in och bildat skorpor är risken för smitta mycket liten. Det är viktigt att täcka över utslagen och vara noga med handhygienen för att minska risken för smittspridning.
Hur länge har man bältros?
Bältros varar vanligtvis i 2-4 veckor. I vissa fall kan det ta längre tid för utslagen att läka helt. Smärtan kan kvarstå även efter att utslagen har försvunnit, vilket kallas postherpetisk neuralgi (PHN).
21 nov. 2024
Gabriella I.
Mario Y.