Trygg identifiering med BankID
Enkel och säker betalning med Swish
22 maj. 2025Psykologi- och psykiatri

Vanliga frågor om Depression

Silhuett av en kvinna som sitter ensam på en säng och tittar ut genom ett fönster – en symbolisk bild av depression. Doktera.se erbjuder läkarbedömning online för stöd och behandling.

Känner du igen den där tunga känslan som bara inte vill släppa taget? Eller kanske den där tröttheten som gör att allt känns jobbigt? Många av oss har funderingar kring depression, och det är helt okej. På Doktera vill vi skapa en plats där du kan få svar på dina frågor på ett enkelt och tydligt sätt. Här går vi igenom några av de vanligaste frågorna vi får om depression – kanske hittar du svar som känns bra för dig.

Hur vet man att man är deprimerad?

Det är en klok fråga, och det kan vara knepigt att veta skillnaden. Att känna sig nere ibland är en del av livet. Men depression är mer än bara en dålig dag. Tänk dig en sorts ihållande tyngd som inte riktigt går över, och som ofta kommer med andra jobbiga saker. Du kanske tappar intresset för saker du brukade gilla, orken räcker inte till, sömnen krånglar eller matlusten förändras. Ibland kan det också dyka upp känslor av hopplöshet eller tankar på att livet inte känns meningsfullt. Om de här känslorna och problemen håller i sig i ett par veckor eller mer och gör det svårt att klara av vardagen, då kan det vara tecken på depression. Det är viktigt att lyssna på sig själv och söka hjälp om man känner sig orolig.

Vad är depression?

Depression är inte bara en känsla, utan en ganska komplex grej som har att göra med hjärnan. Det är inte bara att man är “svag” eller kan “rycka upp sig”. Man tror att det handlar om en blandning av olika saker – hur vi är byggda (gener), hur hjärnans kemi funkar (signalsubstanser), hur vi tänker och har det i livet, och hur vi har det med andra människor. Stressiga saker som händer, jobbiga erfarenheter och att inte ha så mycket stöd från andra kan också spela in. Det är bra att komma ihåg att det inte är ditt fel om du mår dåligt.

Vad gör antidepressiva läkemedel?

Antidepressiva är en typ av medicin som kan hjälpa vid depression. Tänk dig att de försöker hjälpa hjärnans “budbärare”, de som gör att vi känner oss glada och har energi, att funka bättre. De vanligaste sorterna, som SSRI och SNRI, hjälper till att öka nivåerna av ämnen som serotonin och noradrenalin i hjärnan. Det kan göra att man känner sig mindre ledsen, orolig och får bättre sömn. Det är viktigt att veta att det tar ett tag innan medicinen börjar verka ordentligt, oftast några veckor. Och precis som med annan medicin kan det finnas biverkningar, så det är bra att prata med sin läkare om det. Ofta kombinerar man medicin med samtal för att må bättre.

Varför blir man deprimerad?

Många av oss kommer någon gång i livet att må så här. Det finns ingen enkel anledning till varför man blir deprimerad. Tänk på det som ett pussel med många bitar. Ibland kan det bero på att man har det i släkten. Andra gånger kan det vara jobbiga saker som har hänt, som att någon dör, att man går igenom en separation eller har mycket stress. Hur vi tänker om oss själva och hur vi hanterar svårigheter spelar också roll. Att känna sig ensam och inte ha någon att prata med kan också göra det svårare. Ibland kan även kroppen spöka, till exempel om man har en sjukdom eller om hormonerna svänger. Det är oftast en blandning av olika saker som gör att man blir deprimerad.

Hur kommer man ur depression?

Det kan kännas som en lång resa, men det finns absolut sätt att må bättre! Tänk på det som att du behöver hitta de saker som hjälper just dig. Samtalsterapi, som KBT (kognitiv beteendeterapi) eller IPT (interpersonell terapi), kan hjälpa dig att förstå dina tankar och känslor och hitta nya sätt att hantera dem. Medicin kan också vara en hjälp på vägen genom att lindra symtomen. Men det handlar också om att ta hand om sig själv – försöka sova bra, äta vettigt och röra på sig. Även små steg kan göra stor skillnad. Att prata med vänner och familj och få stöd är också jätteviktigt. Kom ihåg att det är okej att be om hjälp, och att det finns människor som vill stötta dig.

Vad är tecken på depression hos män?

Det är viktigt att veta att depression inte alltid ser likadan ut hos män som hos kvinnor. Medan kvinnor oftare beskriver känslor av ledsenhet och hopplöshet, kan män i större utsträckning uppleva depression som ökad irritabilitet, ilska, frustration och en tendens att bli lättare agiterade. De kan också visa det genom att dra sig undan socialt, bli mer fokuserade på arbete eller andra aktiviteter som ett sätt att hantera eller undvika sina känslor. Ett ökat intresse för riskbeteenden, som till exempel överdrivet drickande eller spelande, kan också vara ett tecken. Fysiska symtom som trötthet, huvudvärk, magproblem och sömnstörningar är också vanliga. Det kan ibland vara svårare för män att identifiera och erkänna att de mår psykiskt dåligt på grund av samhällsnormer och förväntningar kring maskulinitet. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på dessa mer “yttre” tecken på att något inte står rätt till hos en man i ens närhet.

Hur länge varar en depression utan behandling?

Utan adekvat behandling kan en depression vara i månader, och i vissa fall till och med flera år. Tänk dig att kroppen försöker läka en infektion utan antibiotika – det kan dra ut på tiden och leda till allvarligare komplikationer. På samma sätt kan en obehandlad depression leda till ett betydande lidande för den drabbade, påverka relationer, arbetsförmåga och den allmänna livskvaliteten negativt. Risken för återfall i depression ökar också om man inte får behandling. I de allvarligaste fallen kan en obehandlad depression leda till självmordstankar och självmordsförsök, vilket understryker vikten av att söka hjälp i tid.

Kan man bli helt frisk från depression?

Ja, absolut! Med rätt behandling och tillräckligt med stöd har de allra flesta som drabbas av depression goda chanser att bli helt återställda och återfå sin tidigare livskvalitet och funktionsnivå. Tänk på det som att återhämta sig från en influensa – med vila och eventuell medicinering kan man bli helt frisk igen. Behandlingen kan innebära samtalsterapi, medicinering, livsstilsförändringar eller en kombination av dessa. Det kan ta tid och ibland kan man behöva prova olika metoder för att hitta det som fungerar bäst, men målet är att bli fri från depressionens symtom och kunna leva ett meningsfullt liv.

Vad ska man säga till någon som är deprimerad?

Det kan kännas svårt att veta vad man ska säga, men det viktigaste är att visa att du bryr dig och att du finns där som stöd. Fokusera på att lyssna aktivt och med empati, utan att döma eller komma med snabba lösningar. Bekräfta deras känslor genom att säga saker som “Jag hör att du har det väldigt tufft” eller “Det låter som att du går igenom en svår tid”. Undvik fraser som “Ryck upp dig”, “Tänk positivt” eller “Det finns andra som har det värre”, eftersom det kan kännas förminskande. Uppmuntra personen att söka professionell hjälp och erbjud dig konkret stöd, till exempel att hjälpa till att hitta information om vård eller följa med till ett första möte om det känns tryggare. Låt personen veta att du finns där oavsett vad.

Finns det naturliga sätt att lindra depression?

Ja, det finns flera saker man kan göra i sin vardag som kan ha en positiv inverkan på det psykiska måendet och lindra mildare former av nedstämdhet eller fungera som ett komplement till professionell behandling vid depression. Regelbunden fysisk aktivitet har visat sig ha en stämningshöjande effekt. En balanserad kost rik på näringsämnen är viktig för hjärnans funktion. Att prioritera en god sömnhygien kan göra stor skillnad. Att praktisera stresshanteringstekniker som mindfulness eller meditation kan också vara hjälpsamt. Att upprätthålla sociala kontakter och engagera sig i meningsfulla aktiviteter är viktigt för att motverka isolering och öka välbefinnandet. Det är dock viktigt att komma ihåg att vid en konstaterad klinisk depression är dessa “naturliga” metoder sällan tillräckliga som enda behandling, utan bör ses som ett komplement till professionell vård.

Är nedstämdhet samma sak som depression?

Nej, nedstämdhet och depression är inte samma sak, även om de delar vissa liknande känslor. Att känna sig nedstämd är en normal mänsklig reaktion på livets olika händelser och kan vara tillfällig och situationsbunden. Depression är ett mer omfattande och ihållande tillstånd som kännetecknas av en djupgående nedstämdhet eller förlust av intresse som varar i minst två veckor och påverkar den dagliga funktionen. Vid depression är nedstämdheten ofta mer intensiv och svår att skaka av sig, och den kommer vanligtvis tillsammans med andra symtom som trötthet, sömnproblem, förändrad aptit och koncentrationssvårigheter. Om du känner dig ofta nere och det påverkar ditt liv negativt är det viktigt att söka professionell hjälp för att utreda om det handlar om depression eller något annat.

Hur påverkar depression hjärnan?

Depression är inte bara en fråga om känslor, utan det finns också biologiska förändringar i hjärnan som är kopplade till tillståndet. Forskning har visat att depression kan påverka nivåerna och funktionen hos olika signalsubstanser, som serotonin, noradrenalin och dopamin, som spelar en viktig roll i regleringen av humör, sömn, aptit och energi. Långvarig depression kan även leda till strukturella förändringar i vissa områden av hjärnan, till exempel en minskning av volymen i hippocampus (som är viktig för minne och inlärning) och prefrontala cortex (som är involverad i beslutsfattande och känsloreglering). Behandling, både med medicin och terapi, kan bidra till att återställa många av dessa förändringar och främja en bättre funktion i hjärnan.

Vad är skillnaden mellan bipolär sjukdom och depression?

Både bipolär sjukdom och unipolär depression (det som oftast kallas “vanlig” depression) innefattar perioder av nedstämdhet. Den avgörande skillnaden är att bipolär sjukdom också karaktäriseras av perioder av onormalt upprymt stämningsläge, ökad energi och aktivitet, som kallas mani eller hypomani. Dessa maniska perioder kan innebära extremt god självkänsla, minskat sömnbehov, snabbt tal, tankeflykt och ett ökat risktagande. Personer med unipolär depression upplever endast depressiva episoder. Det är mycket viktigt att skilja mellan dessa två tillstånd eftersom behandlingen skiljer sig åt. Bipolär sjukdom kräver ofta stämningsstabiliserande medicinering som inte används vid unipolär depression.

Hur kan man hjälpa en närstående med depression?

Det är helt normalt att känna sig maktlös när någon du bryr dig om lider av depression. Det viktigaste du kan göra är att visa att du finns där och att du bryr dig. Var en aktiv lyssnare och försök att förstå deras upplevelse utan att döma. Uppmuntra dem att söka professionell hjälp och erbjud konkret stöd, som att hjälpa till att hitta information om vård eller följa med på läkarbesök. Påminn dem om att det inte är deras fel och att det finns hopp om att må bättre. Var tålmodig, eftersom återhämtning tar tid och det kan finnas bakslag. Uppmuntra till små steg framåt och fira även små framgångar. Det är också viktigt att du tar hand om dig själv och söker stöd om du känner att det blir för tungt.

När ska man söka akut hjälp vid depression?

Det är viktigt att söka akut hjälp om du eller någon du känner upplever akuta självmordstankar, har planer på att ta sitt liv eller har gjort självmordsförsök. Andra situationer som kräver omedelbar kontakt med psykiatrisk akutmottagning inkluderar svår psykisk agitation, hallucinationer eller en kraftig försämring av det psykiska tillståndet. Du kan ringa 112, vända dig till närmaste psykiatriska akutmottagning eller ringa jourhavande medmänniska på 08-702 16 80. Att söka akut hjälp i en kris är ett tecken på styrka och kan vara livsavgörande.

 

Läs mer: Under fakta och råd om depression får du en djupare förståelse för orsaker, egenvård och behandlingsalternativ.

 

Hoppas att dessa svar har gett dig lite mer klarhet. Kom ihåg att du inte är ensam, och att det finns hjälp att få. På Doktera finns vi här för att stötta dig. Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Publicerad

22 maj. 2025

Skribent

Gabriella I.

Granskare

Mario Y.

Dela artikel

Vad behöver du hjälp med?

Våra erfarna läkare finns här för att hjälpa dig när du behöver det. Få snabb och trygg vård på bara några minuter.

Avsluta
Illustration av våg – starta din medicinska viktminskning genom att fylla i ett formulär på Doktera.se och få personlig läkarbedömning online.
Viktminskning
Urinvägsinfektion
Skjut upp mensen
Erektionsbesvär
Tidig utlösning
Manligt håravfall
Pollenallergi
Hosta
Ögonbesvär
Akne
Herpes
Borrelia
Munsvamp
Nagelsvamp
Sömnbesvär